Perfectie of toch de 80/20 regel toepassen?

P

Je dreigt te bezwijken onder werkdruk. Je bespreekt het probleem met je leidinggevende. Zijn/haar advies is om niet altijd voor een 10 te gaan. WTF? Dit voelt helemaal niet goed want je wilt juist altijd optimaal presteren. Maar is een optimaal resultaat waarbij jij jezelf niet teveel overbelast niet veel beter dan die 10?

Het advies van je leidinggevende is gebaseerd op het Pareto effect. Hierbij ga je er vanuit dat je met 20 procent van de inspanning 80 procent van het resultaat behaalt. Om de laatste 20 procent te behalen is extreem veel inspanning nodig. 

Dat ziet er zo uit:

Ontdekking Pareto effect 

In de 1904 ontdekte de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto dat zijn 80% van zijn bonenoogst afkomstig was van 20% van het zaaigoed. Hij wou onderzoeken of dit puur toeval was of niet. Tijdens dit onderzoek kwam hij er achter dat het ook zo was dat in Italië 20% van de bevolking 80% van het vermogen bezat. Toeval?

30 jaar later ontdekte de wetenschap dat het 80/20 principe toepasbaar is op heel veel onderwerpen. Bijvoorbeeld:

 • 20% van je tijd genereer je 80% van je resultaten.
 • 20% van de oorzaken geven 80% van de gevolgen.
 • 20% van je resultaten leveren 80% van je toegevoegde waarde.
 • 20% van je klantcontact zorgt voor 80% van je omzet.
 • 20% van de klanten zorgt voor 80% van de klachten.
 • 20% van de auto’s leggen 80% van alle autokilometers af.
 • 20% van de medewerkers zorgen voor 80% van het ziekteverzuim.
 • 20% van de industrie zorgt voor 80% van de vervuiling.
 • 20% van de werknemers verzorgen 80% van de totale productie.
 • 20% van de filmpjes op Youtube zorgen voor 80% van de bezoekersaantallen.
 • 80% van je klanten gebruiken slechts 20% van de software functionaliteiten.

Je moet de 80-20 verhouding niet te letterlijk nemen. Het gaat erom dat een groot deel van het resultaat komt uit een in verhouding veel kleiner deel van je inspanning. 

De 80/20 regel in de praktijk

Wanneer je de 80/20 regel goed toepast werk je efficiënter en bespaar je een hoop tijd. 

Duidelijk verhaal. Waar doet iedereen dit dan niet? Volgens mij zijn er vier redenen waarom mensen dit moeilijk vinden:

 1. Geen kennis van het principe. 
  Het is jammer maar niet iedereen is zich helemaal bewust van dit principe. Met dit artikel draag ik weer een klein steentje bij:)
 2. Perfectionisme is nodig
  Soms moeten dingen perfect zijn en is een 10 een vereiste. Als iedereen zich er dan maar bewust van is dat het resultaat van de extra inspanningen minimaal is en dat het veel geld en tijd gaan kosten is dat niet erg. 
 3. Waar zit de 20%
  Het is moeilijk om te bepalen wat de meest effectieve 20% is waar je je het beste op kunt richten. Vaak kom je daar pas achter als je bezig bent. 
 4. Op tijd stoppen
  Het is moeilijk om op tijd op te stoppen en in te zien dat je al een ruime voldoende hebt behaald. Je graaft je in en bent je niet bewust dat je je zelf aan het verliezen bent in de laatst 20% van het resultaat. 

Wees je dus bewust van de 80/20 regel en onderzoek voordat je aan een taak begint welk inspanningen het meeste resultaat opleveren. Soms is de 20% duidelijke uit data te halen maar meestal is het een kwestie van logisch nadenken.

In mijn werk zetten we de 80/20 regel in bij contentmarketing. We onderzoeken wat de meest effectieve berichten zijn en waarom dat zo is. Bij het schrijven van nieuwe content nemen we deze inzichten mee. We kijken ook welke social media berichten de meeste engagement opleveren. Deze berichten boosten we met een advertentiecampagne.

Reageer

Heb je hier iets aan gehad?

Misschien is mijn nieuwsbrief dan interessant voor jou.
Iedere maand nieuwe inzichten met onderwerpen als
marketing, gedrag, productiviteit, technologie en wetenschap.
Schrijf je hier in.

Door Dan Kamminga