Lees het later met Pocket

L

Ik ben groot fan en een groot gebruiker van Pocket. Deze app ondersteunt de twee ‘standen’ waarin we informatie verwerken. Soms, eerlijk gezegd vaak, ben je een beetje aan het browsen. En zo nu en dan heb je zin in een long read waarin een onderwerp even goed wordt uitgediept. 

Pocket Logo

Als ik even geen tijd heb om dat interessante artikel van 3000 woorden te lezen sla ik hem op in Pocket. Dan lees ik het later. Natuurlijk kan ik ook een bookmark maken, de link opslaan in de ‘lees later lijst’ van mijn browser of gewoon de tab open laten staan. Dat werkt ook maar Pocket heeft toch wel een paar handige voordelen:

 • Leesbaarheid
  De artikelen worden getoond in een prettig formaat zonder advertenties of andere website rommel. Gewoon alleen de content.
 • Archieffunctie
  De artikelen die je bewaard in pocket worden direct gedownload naar je account. Daardoor heb je altijd toegang tot het artikel. Dus ook als je even geen internet toegang hebt. En zelfs als de pagina niet meer online staat of onherkenbaar is aangepast heb jij toch nog altijd het originele artikel.
 • Tags en zoeken
  De zoekfunctie is erg goed. Hij zoekt ook semantisch. Dus ook als het exacte zoekwoord niet in de tekst voorkomt toon de zoekmachine artikelen die gerelateerd zijn aan het zoekwoord. Dit alles wordt nog eens versterkt door het tag systeem. Door artikelen tags mee te geven met woorden waar ik waarschijnlijk op ga zoeken vind ik alle artikelen terug zodra ik ze nodig heb. Vaak denk ik ‘Daar had ik toch wat over gelezen?’… En dan hup, even zoeken in Pocket en, zolang ik maar consequent alle artikelen die ik lees bewaar, vind ik alles terug.
 • Highlites
  Het is ook mogelijk om bepaalde passages uit de tekst te bewaren. Dit doe je door deze tekst te onderstrepen/highliten. Er is een highlites filter per pagina en voor alle artikelen. Zo overzie je snel de kern van een artikel. De belangrijke passages gebruik ik vervolgens in mijn persoonlijke kennismanagement systeem.
 • Waar was ik ook alweer?
  Het lijkt een kleinigheid maar pocket houd ook over al je devices bij waar je gebleven bent. Handig als je in de trein op je mobiel aan een artikel bent begonnen en een paar uur later op de bank door wilt lezen. Een hele prettig functie.
 • Voorlezen
  Een leuk extraatje is de mogelijkheid om Pocket je artikelen te laten voorlezen. Heerlijk voor in de auto of tijdens een wandeling.

Online content voor Pocket vinden

Waar komen al die artikelen vandaag die ik in Pocket zet? Hier een lijstje van alle bronnen die ik gebruik:

 • Alles met een link
  Alle artikelen, plaatjes etcetera die je online tegenkomt en die je wilt bewaren als referentie of die je later wilt lezen sla je op in Pocket. Voor alle systemen hebben ze tools waarmee je de links kunt opslaan en het werkt top.
 • Blendle
  Blendle is fantastisch. Hier staan artikelen met een beetje meer achtergrondinformatie uit kranten en tijdschriften. Perfecte content voor je persoonlijke kennismanagement systeem. Helaas werkt Pocket niet met artikelen die achter betaalmuren staan. Maar ik heb een hack (die voorlopig nog werkt) waarmee ik de Blendle artikelen werk op kan slaag. Ik voel me hier niet schuldig over omdat ik de artikelen verder niet deel via Pocket. Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in deze hack.
 • Youtube
  Je kunt ook Youtube videos opslaan in Pocket. Youtube zelf heeft ook wel manieren om video’s op te slaan maar dit wordt al snel onoverzichtelijk. In Pocket kan ik de video’s keurig taggen en later weer terugvinden. En ik kan automatisch van bepaalde kanalen de nieuwste video’s direct in mijn Pocket ontvangen. Allemaal dankzij de automatisering die mogelijk is via IFTTT.
  IFTTT AppletsIFTTT Applet
 • RSS lezer
  Mijn favoriete rss lezer is Feedly. Deze app geef me de mogelijkheid om honderden websites te volgen. Feedly scan ik regelmatig. Meestal ben ik na een half uurtje scannen weer volop op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de onderwerpen die me het meeste interesseren. En ik heb meestal meerdere artikelen vanuit Feedly naar Pocket gedeeld zodat ik ze later rustig kan lezen en verwerken in mijn persoonlijke kennismanagement systeem.
 • Social media
  Juist op social media ben je vluchtig aan het lezen. Je bent ‘sociaal’ aan het doen. Dat past niet bij aandachtig lezen. Voor deze situatie is Pocket ideaal. Sla het artikel op en raak het nooit meer kwijt.
 • De Correspondent
  Long reads zijn perfect om te lezen in Pocket. De Correspondent is een belangrijke bron voor echt goede artikelen die volop de diepte ingaan. Heel goed dat we dit hebben in Nederland. Een aanrader en sinds kort heeft De Correspondent ook een app waarmee je de artikelen onderweg kunt luisteren en je krijgt toegang tot de internationale versie.

Teruglezen en verwerken met Pocket

Als je Pocket een tijdje gebruikt ontstaat er langzamerhand een soort magazine met content die je zelf hebt gekozen. Daardoor is het een aantrekkelijke app voor onderweg, tijdens het wachten of lekker op de bank met een kopje thee.

Overzicht artikelen in Pocket

Pocket is voor mij een belangrijk ‘tussenstation’ geworden in mijn persoonlijke kennismanagement systeem. Ik heb dit systeem nu al een aantal keren genoemd. Ik kom daar nog uitgebreid op terug op deze site. Ben jij benieuwd wat dit voor systeem is? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Dan houd ik je op de hoogte.

Wat vinden jullie van de Pocket app? Is het teveel gedoe? Het bestaat al een tijdje. Is het nog steeds relevant? Zijn er betere oplossingen? Ga je Pocket gebruiken of gebruik je het al? Laat het me weten.

Reageer

Heb je hier iets aan gehad?

Misschien is mijn nieuwsbrief dan interessant voor jou.
Iedere maand nieuwe inzichten met onderwerpen als
marketing, gedrag, productiviteit, technologie en wetenschap.
Schrijf je hier in.

Door Dan Kamminga